Pozor! Používejte proti klíšťatům repelent, platí sedmý stupeň nebezpečí, varují lékaři

28.07.2011 16:34

 

Lékaři varují, celý tento týden hrozí zvýšená aktivita klíšťat, lidé by proto měli používat repelent a pravidelně si tělo po vycházkách v přírodě kontrolovat. V úterý očekávají odborníci dosažení sedmé stupně ohrožení, o víkendu se sníží riziko na stupeň číslo šest.

Riziko přisátí klíštěte hrozí podle odborníků zejména na okraji lesa, u vodních toků a listnatého mlází.

"Večer a ráno je nutná prohlídka těla a případné odstranění klíšťat," doporučuje na svých stránkách ministerstvo zdravotnictví.

Klíšťata jsou známa zejména jako přenašeči dvou závažných chorob, lymeské borreliózy a klíšťové encefalitidy. Klíšťovou encefalitidou každý rok onemocní v Česku kolem 600 lidí, řada pacientů končí s těžkými a trvalými následky, v krajních případech může člověk zemřít.

Před nákazou se lze chránit očkováním, v České republice je však proočkovanost velmi nízká. Očkováno proti klíšťové encefalitidě je 17 procent lidí, Česko tak patří ke třem nejhorším zemím v Evropě.
Proti lymeské borrelióze, kterou také přenášejí klíšťata, zatím účinná vakcína neexistuje, dá se ale na rozdíl od encefalitidy léčit. U encefalitidy stávající medicína pouze zmírňuje průběh onemocnění.